pagina de start

Home

contact cabinet dentisti Harta site
Stomatologi, desntisti, servicii stomatologice, cartier Titan, Bucuresti  


ADRESA
Bdul Liviu Rebreanu Nr. 16, Bl. A4, Sc. 4, Ap. 36, Sector 3
(Cartier Titan - Mega Image)

 localizare pe harta

Servicii stomatologie de calitate
Lista preturi servicii stomatologice Cabinet medicina dentara Dr.Tudos Viorel, cartier Titan, Bucuresti
 
 Boli dentare
 

 

AFECTIUNI PARODONTALE

CARIA DENTARA

PULPITA

ABCES DENTAR

GINGIVITA

CHIST DENTAR

 

 
 

 

CONTACT

CMI  Dr. Tudos Viorel
  Medicina Dentara    

   021/643.40.50
   0740/35.35.86
   0726/17.05.77

  Program:

  Luni
- Vineri:
9.00 - 20.00

  Sambata:
9.00 - 14.00

 

 
 

 

 

AFECTIUNI PARODONTALE

SFATURI UTILE

DEFINITIE:

Afectiunile parodontale sunt cauzate de infectii bacteriene.

In stare incipienta, afectiunea poarta numele de gingivita si poate fi prevenita, sau tratata si vindecata. Un studiu recent al Institutului National de Sanatate din SUA arata ca 47% din populatia masculina si 37% din populatia feminina cu varste cuprinse intre 18-64 de ani prezinta o forma sau alta de gingivita.

afectiuni parodontale

Netratata, gingivita poate duce la boli dentare care afecteaza tesutul gingival, maxilarul, mandibula si parodontiul (tesutul care sustine dintii) si in final la pierderea dintilor.

SEMNE ALARMANTE:

  • gust neplacut in gura

  • respiratie urat mirositoare

  • gingii rosii

  • gingii sensibile

  • gingii care sangereaza

  • pierderea dintilor

  • dinti sensibili

  • durere la masticatie

  • puroi in jurul dintilor si gingiilor

  • tartru (depuneri de culoare galben-bruna) pe suprafata dintilor

AFECTIUNILE PARODONTALE:

Parodontopatiile si cariile sunt cele doua cauze principale care duc la pierdera dintilor. Parodontopatiile, dupa cum le spune si numele, sunt boli ale parodontiului. Parodontiul este tesutul care mentine dintele lipit de os si gingie. Putem intalni dinti aparent sanatosi, fara nici o carie, dinti care insa se misca si uneori este necesar sa fie extrasi. Boala de care sufera acesti dinti este inflamatia parodontiului marginal, adica parodontita marginala. Din pacate, in Romania si nu numai, majoritatea covarsitoare a adultilor peste 40 de ani sufera de o forma sau alta de parodontopatie. Asta nu inseamna ca tinerii sau chiar copiii si adolescentii nu pot dezvolta si ei parodontite, unele cu o tendinta de agravare foarte crescuta.

Semne ale imbolnavirii parodontale sunt multe si este bine ca evaluarea lor sa nu se faca acasa, ci in cabinetul stomatologic. Initial apare gingivita, semne ale acesteia fiind gingii umflate, violacee, care sangereaza usor. Daca aveti aceste semne, ar fi bine sa consultati un stomatolog. Netratata, gingivita devine parodontita, caracterizata prin mobilitate dentara, retractie gingivala, secretii gingivale, aparitia unor pungi parodontale (ca niste buzunare, intre gingie, respectiv, os si dinte), miros neplacut al gurii etc. Necazul cel mai mare in cazul acestei boli este ca dintii devin mobil ne mai putind fi folositi pentru o solutie protetica ajunginduse la proteze mobile in cele mai multe cazuri.

CAUZA ACESTOR AFECTIUNI:

Este vorba de infectii generate de diversi microbi. Unul dintre factorii cei mai importanti care favorizeaza actiunea acestor microbi este prezenta tartrului si a placii bacteriene.

Tartrul (sau, popular, piatra) este alcatuit in mare parte din saruri de calciu din saliva care se depun pe dinti, foarte asemanator depozitelor de calcar de pe chiuveta sau vase de bucatarie. Tartrul se depune in special pe fata interna a dintilor de jos si pe fata dinspre obraz a molarilor superiori si are initial o culoare alb-galbuie, fapt ce il face mai putin observabil, iar apoi se coloreaza in maron sau negru, de la diverse alimente sau de la nicotina la fumatori. Cum favorizeaza el actiunea microbilor? Simplu. Tartrul este poros, constituindu-se intr-o "locuinta" ideala pentru bacterii. Bacteriile "mananca" din parodontiu, iar tartrul se depune in continuare in locul acestuia, procesul continuind ca un cerc vicios.

Placa bacteriana este o prezenta si mai "oculta" in cavitatea bucala. Ea este alcatuita din resturi alimentare si alte detritusuri, care alcatuiesc un depozit moale, alb-transparent, pe dinti. Aceste depuneri se pot inlatura doar printr-un periaj riguros si corect efectuat. Cititorii dumneavoastra pot face un experiment foarte simplu: spalati-va pe dinti cum stiti mai bine si apoi aplicati o solutie de albastru de metil. Veti vedea, foarte probabil, o coloratie albastra si pe dinti. Aceea este placa bacteriana devenita vizibila. Indepartati-o prin periaj si repetati experimentul pana cand va veti spala pe dinti eficient (este bine totusi sa stiti ca prin aceasta experienta veti obtine si o frumoasa limba albastra; culoarea dispare treptat).

CUM PREVENIM SAU TRATAM AFECTIUNILE PARODONTALE?

 

 

Ne adresam acum celor care nu au semne manifeste de imbolnavire parodontala. In primul rand trebuie sa mergeti la medicul stomatolog pentru un consult si o evaluare initiala. Alaturi de remedierea celorlalti factori favorizanti (dinti lipsa, probleme ale felului in care muscati, dinti inghesuiti etc.), medicul va inlatura tartrul printr-o procedura simpla denumita detartraj, care consta in curatarea dintilor cu un instrument de mana sau cu un instrument cu ultrasunete, care disloca tartrul de pe dinti.

Orice detartraj este urmat de o sedinta de periaj profesional, cu o perie rotativa si o pasta speciala sau cu un aparat care sableaza cu bicarbonat suprafata dentara care elimina si ultimele resturi si lustruieste dintii, intarziind astfel viitoarele depuneri de tartru. Apoi, un detartraj complet se va efectua cu ocazia controlului stomatologic la fiecare sase luni.. Trebuie curatati toti dintii, indiferent daca se vad sau nu urme de tartru cu ochiul liber.

La fel de important este sa va spalati pe dinti in fiecare dimineata si seara, dupa o metoda pe care v-o poate arata stomatologul dumneavoastra. Este foarte important ca metoda de periaj sa fie una corecta, deoarece prin miscari gresite periajul poate deveni nu doar ineficient, ci chiar nociv.

In ceea ce priveste pacientii cu afectiuni parodontale manifeste, este evident ca ei trebuie sa se adreseze foarte repede unui medic stomatolog, care va alege tratamentul adecvat.

 
Afectiuni paradontale           

Cauza afectiunilor parodontale sint infectiile microbiene. In stare incipienta, afectiunea poarta numele de gingivita si poate fi prevenita, sau tratata si vindecata. Un studiu recent al Institutului National de Sanatate din SUA arata ca 47% din populatia masculina si 37% din populatia feminina cu varste cuprinse intre 18-64 de ani prezinta o forma sau alta de gingivita ...

Afectiuni parodontale

citeste

 
Recomandari privind igiena orala

Neglijarea igienei orale duce la afectiuni parodontale, cauza principala a pierderii dintilor la adulti.

Igiena orala

citeste

 

Dieta si igiena orala

Existenta unor dinti sanatosi nu se datoreaza numai alimentatiei echilibrate, ci, mai ales, unei igiene ...
 

 

Dieta si igiena orala

citeste

 
 

 

 

 

 

           

Copyright CMI Dr. Tudos Viorel   Toate drepturile rezervate
Designed by
Zig-Zag Media 2007 - 2008