pagina de start

Home

contact cabinet dentisti Harta site
Stomatologi, desntisti, servicii stomatologice, cartier Titan, Bucuresti  


ADRESA
Bdul Liviu Rebreanu Nr. 16, Bl. A4, Sc. 4, Ap. 36, Sector 3
(Cartier Titan - Mega Image)

 localizare pe harta

Servicii stomatologie de calitate
Lista preturi servicii stomatologice Cabinet medicina dentara Dr.Tudos Viorel, cartier Titan, Bucuresti
 
 Sfaturi utile
   

Notiuni de igiena orala

Sanatatea orala la copii

Sanatatea orala la adolescenti

Sanatatea orala la adulti

Sanatatea orala la gravide 

Plombele

Depunerile de tartru

Procedee de albire a dintilor

Solutii pentru un zambet perfect

Implante si implantologie

Proteze fixe: coroane sau punti

Dieta si igiena orala

 
 

 

CONTACT

CMI  Dr. Tudos Viorel
  Medicina Dentara    

   021/643.40.50
   0740/35.35.86
   0726/17.05.77

  Program:

  Luni
- Vineri:
9.00 - 20.00

  Sambata:
9.00 - 14.00

 

 
 

 

 

DIETA SI IGIENA ORALA

SERVICII STOMATOLOGIE

ETIOLOGIA CARIEI:

Dulciuri, fructe, legume, branzeturi... Stii sa mananci sanatos, astfel incat si gura ta sa fie sanatoasa?

In ultimul deceniu, in geneza cariei dentare s-au selectionat 3 factori cauzali, si anume: flora microbiana bucala, unele componente alimentare si calitatea structurilor dentare. In aceste conditii, pentru declansarea leziunilor carioase este necesara interferenta obligatorie a acestor 3 cauze.

Limitarea dezvoltarii florei microbiene se poate face de fiecare dintre noi, aplicind masurile de igiena orala.

Alimentatia este al doilea factor determinant in producerea cariei dentare, implicatiile ei fiind dominate de rolul decisiv cariogen al hidratilor de carbon si de lipsa de nocivitate a lipidelor si proteinelor. Efectul nociv al hidratilor de carbon a fost probat de obsevatiile efectuate pe populatii care au o alimentatie exclusive de origine vegetala (asa cum sunt locuitorii din insulele polineziene) sau exclusive animala (eschimosii) si care au dintii perfect sanatosi, atat timp cat nu consuma hidrati de carbon. O data cu introducerea acestora in alimentatie, asa cum s-a intamplat dupa instalarea porturilor si a bazelor militare, caria apare cu o frecventa mai mare.

Acelasi lucru s-a observat si in timpul perioadelor de restrictii alimentare, cum a fost cel de-al doilea Razboi Mondial, cand consumul de hidrati de carbon a scazut foarte mult, antrenand dupa sine si scaderea proportionala a numarului de carii dentare, iar dupa terminarea ostilitatilor, reluarea unei vieti normale, a fost insotita si de reaparitia in proportie importanta a degradarii dentare.

Efectul cariogen al hidrocarbonatelor nu depinde numai de contactul lor cu dintele, ci si de durata acestui contact. Un rol important in acest sens il are consistenta alimentatiei, alimentele moi fiind mai cariogene decat cele tari, ca si cele sub forma de pulberi fine fata de cele lichide. De asemenea, adezivitatea si viscozitatea unor produse zaharoase (caramele, jeleuri, rahat) favorizeaza in mod deosebit aparitia cariei prin stationarea lor indelungata in cavitatea bucala, indeosebi in locurile retentive, greu accesibile. Asocierea lipidelor (grasimilor) in produsele zaharoase le reduce timpul de retentie pe dinte si, deci, nocivitatea.

Aprecierea potentialului cariogen al alimentelor se face si in functie de proportia diferitelor tipuri de zaharuri din compozita lor. De exemplu, amidonul crud din plante, coboara foarte putin ph-ul, in timp ce amidonul preparat termic poate fi la fel de periculos ca zaharul. Astfel, painea si combinatia de amidon si zahar (fursecuri, prajituri, cereale indulcite) au un efect cariogen mult mai puternic decit al zaharului.

Pe de alta parte, glucoza si fructoza, zaharul din fructe si miere este aproape la fel de nociv ca si zaharoza.

ROLUL HIDRATILOR DE CARBON

Rolul pe care il joaca hidratii de carbon in geneza cariei dentare a fost stabilit pe baza unor largi experimente umane, ale caror concluzii sunt urmatoarele:

  • totalul de zahar consumat zilnic joaca un rol mai putin important, in raport cu forma consumata si orarul consumului;

  • consumul frecvent, intre mese, format din portii mici, este mult mai periculos decat consumarea intregii cantitati intr-o singura portie, cu ocazia unei mese principale;

  • formele lipicioase sunt de 10 ori mai periculoase decat bauturile indulcite.

Contramasurile practice, cariopreventive, de scurtare a timpului de stationare a glucidelor in gura se bazeaza pe:

  1. Inducerea unei secretii salivare rapide si masive prin folosirea unor alimente de consistenta crescuta sau puternic aromatizate la sfarsitul mesei;

  2. Utilizarea unor alimente "detergente" (legume, fructe crude);

  3. Consumarea de alune sau branzeturi la sfarsitul mesei, dar nu si a merelor, compenseaza scaderea pH-ului indusa de dulciuri;

  4. Folosirea gumei de mestecat dupa consumul de dulciuri, dar nu mai mult de 15 min., spre deosebire de clatirea cu apa, stimuleaza secretia salivara, si tamponeaza pH-ul;

  5. Periajul dentar, imediat dupa mese.

Incearca sa tii cont de sfaturile noastre si mai mult ca sigur ca vizitele tale la stomatolog se vor rari. Depinde doar de tine sa ai nu doar o gura frumoasa, cu un zambet stralucitor, ci si o gura vesela si multumita ca ai grija de sanatatea ei.

 

ОDONTOLOGIE

PROTETICA

PEDODONTIE

PARODONTOLOGIE

COSMETICA DENTARA

PROFILAXIE

CHIRURGIE SI IMPLANTOLOGIE

 

 

 

 

 

           

Copyright CMI Dr. Tudos Viorel   Toate drepturile rezervate
Designed by
Zig-Zag Media 2007 - 2008